Monday, 26 September 2016

Apples or potatoes, peel, eat these fruits and vegetables, including & सेब हो या आलू, छिलके समेत खाएं ये फल और सब्‍जियां

Did you know that the more nutritious fruits and vegetables for our health, the more you peel them, too. The Chilko you throw trash understanding, the scales are full of many qualities. The next time you eat an apple or cucumber, also not forgetting his skin float. Yes, you can wash them well, so they were easy to remove dust, dirt. Let us know what features in Chilko which are hidden.
क्‍या आप जानते हैं कि हमारे सेहत के लिये जितनी पौष्टिक फल और सब्‍जियां हैं, उतने ही इनके छिलके भी। जिन छिलको को आप कचरा समझ कर फेंक देते हैं, वही छिलके ढेर सारे गुणों से भरे हुए होते हैं। अगर आप अगली बार सेब खाते हैं या फिर खीरा, तो उसके छिलके को भूल कर भी ना उतारें। हां, आप उनको भली प्रकार से धो सकते हैं, जिससे उनमें लगी धूल मिट्टी आराम से निकल जाए। आइये जानते हैं किन छिलको में कौन से गुण छुपे हुए होते हैं।

Apple-soluble fibers are found in the skins of apples, bad cholesterol found in the body and can help to reduce blood sugar levels.
सेब- सेब के छिलके में घुलनशील फाइबर पाए जाते हैं, जो कि शरीर में पाए जाने वाले खराब कोलेस्‍ट्रॉल और ब्‍लड शुगर लेवल को कम करने में मदद करते हैं।

Grapefruit: It is true that the huge amounts of pesticides are found in grapes. However, you must then whittle Lenik not peel. Resveratrol is found in its bark, which is considered quite good for the heart.
अंगूर: ये बात सच है कि अंगूर में भारी मात्रा में कीटनाशक पाए जाते हैं। लेनिक फिर भी आपको उसके छिलके को नहीं छीलना चाहिये। इसके छिलके में resveratrol पाया जाता है जो हृदय के लिये काफी अच्‍छा माना जाता है।

Potato: Potato peel potatoes than in iron, fiber and folate is found. Besides, it is also 5 to 10 times higher Antioseedent.
आलू: आलू के छिलके में आलू से कहीं ज्‍यादा आयरन, फाइबर और फोलेट पाया जाता है। इसके साथ ही इसमें 5 से 10 गुना ज्‍यादा एंटीऑसीडेंट भी होता है।

Cucumber: cucumbers with skin eating calcium, phosphorus, magnesium, potassium, vitamin A and vitamin K is received.
खीरा: खीरे को छिलके के साथ खाने से कैल्शियम, फास्फोरस, मैग्नीशियम, पोटेशियम, विटामिन ए और विटामिन के प्राप्‍त होता है।

Eggplant: Eggplant contains antioxidants which builds brain cells. If you eat more, your weight will be less volume.
बैंगन: बैंगन में एंटीऑक्‍सीडेंट होता है जो दिमाग की कोशिकाओं को मजबूत बनाता है। अगर आप इसे अधिक मात्रा में खाएंगे तो आपका वजन भी कम होगा।

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