After eating in the winter that often are sweet to eat. The better you eat the molasses. Molasses is good for digestion, and is beneficial during periods of pain. Today we are told about the benefits of molasses. Consumption of molasses in the winter can stay healthy.
सर्दियों में खाना खाने के बाद अक्सर मीठा खाने का मन करता हैं। इसके लिए सबसे बेहतर है कि आप गुड़ खाएं। गुड़ पाचन के लिए तो अच्छा है ही, साथ ही पीरियड्स के दर्द में भी काफी फायदेमंद है। आज हम आपको गुड़ के फायदों के बारे में बता रहे हैं। गुड़ का सेवन करने से आप सर्दियों में हेल्दी रह सकते हैं।
1-digestion are correct
Clears blood sugar and metabolism of the body fixes. Daily consumption of a glass of water or milk with molasses gives coolness to the stomach. This problem is gas. For those who have trouble of gas, they must eat daily lunch or dinner after a little molasses.
1-पाचन क्रिया को सही रखना
गुड़ शरीर का रक्त साफ करता है और मेटाबॉल्जिम ठीक करता है। रोज एक गिलास पानी या दूध के साथ गुड़ का सेवन पेट को ठंडक देता है। इससे गैस की दिक्कत नहीं होती। जिन लोगों को गैस की परेशानी है, वो रोज़ लंच या डिनर के बाद थोड़ा गुड़ ज़रूर खाएं।
2-periods of pain
Women who have pain during periods, plenty of molasses is quite beneficial for them. Molasses keeps your digestion is corrected. Therefore, during periods eat jaggery. This will alleviate the pain.
2-पीरियड्स का दर्द
जिन महिलाओं को पीरियड्स के दौरान दर्द होता है, उनके लिए गुड़ का सेवन काफी फायदेमंद है। गुड़ आपके पाचन को सही रखता है। इसलिए पीरियड्स के दौरान गुड़ खाएं। इससे आपको दर्द कम होगा।
3 molasses is the main source of iron. Therefore it is very beneficial for patients with anemia. For women in particular, its use is much more important.
3 गुड़ आयरन का मुख्य स्रोत है। इसलिए यह एनीमिया के मरीज़ों के लिए बहुत फायदेमंद है। खासतौर पर महिलाओं के लिए इसका सेवन बहुत अधिक ज़रूरी है।
4-skin
Removes toxins from the blood sugar down, which is not the problem of acne skin and sparkling.
4-त्वचा के लिए
गुड़ ब्लड से खराब टॉक्सिन दूर करता है, जिससे त्वचा दमकती है और मुहांसे की समस्या नहीं होती है।
5 molasses Taseer's hot, so take it from colds and relieve cough. During the cold if you do not want to eat raw sugar in tea or sweet can also use it.
5 गुड़ की तासीर गर्म है, इसलिए इसका सेवन जुकाम और कफ से आराम दिलाता है। जुकाम के दौरान अगर आप कच्चा गुड़ नहीं खाना चाहते हैं तो चाय या लड्डू में भी इसका इस्तेमाल कर सकते हैं।
6 for Energy
Feeling tired and weak to too much sugar intake increases your energy level. Molasses is digested quickly, it also increases the level of sugar. After working all day when you're tired, eat jaggery immediately.
6-एनर्जी के लिए
बुहत ज़्यादा थकान और कमजोरी महसूस करने पर गुड़ का सेवन करने से आपका एनर्जी लेवल बढ़ जाता है। गुड़ जल्दी पच जाता है, इससे शुगर का स्तर भी नहीं बढ़ता। दिनभर काम करने के बाद जब भी आपको थकान हो, तुरंत गुड़ खाएं।
7-asthma treatment
Molasses keeps controlling the temperature of the body. The anti-allergic element, so take it very beneficial for asthmatic patients.
7-दमा का उपचार
गुड़ शरीर के टेंपरेचर को नियंत्रित रखता है। इसमें एंटी एलर्जिक तत्व हैं, इसलिए दमा के मरीज़ों के लिए इसका सेवन काफी फायदेमंद होता है।
8-joint pain relief
Take a piece of ginger with jaggery everyday, it will not be a problem in the winter of joint pain.
8-जोड़ों के दर्द में आराम
Take a piece of ginger with jaggery everyday, it will not be a problem in the winter of joint pain.
1- sitting eating cooked rice with jaggery throat and voice opens.
2-molasses and sweet black sesame meal in winter there is the hassle of asthma.
3. colds were frozen, then thawed his crust by making molasses feed.
4- eating jaggery and ghee is ear pain.
5- gas in the stomach after a meal to eat molasses does not.
6-five grams of dry ginger with ten grams jaggery is beneficial in jaundice taking.
7-treacle pudding eating memory increases.
8-five grams of mustard oil mixed with jaggery to eat as many get rid of breathing problems.
9-millet polenta served by adding molasses in the light of the eye expands.
Mix molasses and rock salt coming sour belches 10 are closed.
रोज़ गुड़ के एक टुकड़े के साथ अदरक का सेवन करें, इससे सर्दियों में जोड़ों के दर्द की दिक्कत नहीं होगी।
1- गुड़ के साथ पके चावल खाने से बैठा हुआ गला व आवाज खुल जाती है।
2-गुड़ और काले तिल के लड्डू खाने से सर्दी में अस्थमा की परेशानी नहीं होती है।
3- जुकाम जम गया हो, तो गुड़ पिघलाकर उसकी पपड़ी बनाकर खिलाएं।
4- गुड़ और घी मिलाकर खाने से कान का दर्द ठीक हो जाता है।
5- भोजन के बाद गुड़ खा लेने से पेट में गैस नहीं बनती ।
6-पांच ग्राम सौंठ दस ग्राम गुड़ के साथ लेने से पीलिया रोग में लाभ होता है।
7-गुड़ का हलवा खाने से स्मरण शक्ति बढती है।
8-पांच ग्राम गुड़ को इतने ही सरसों के तेल में मिलाकर खाने से श्वास रोग से छुटकारा मिलता है।
9-बाजरे की खिचड़ी में गुड़ डालकर खाने से आंख की रोशनी बढ़ती है।
10- गुड़ और सेंधा नमक मिलाकर चाटने से खट्टी डकारें आना बंद हो जाती हैं।
सर्दियों में खाना खाने के बाद अक्सर मीठा खाने का मन करता हैं। इसके लिए सबसे बेहतर है कि आप गुड़ खाएं। गुड़ पाचन के लिए तो अच्छा है ही, साथ ही पीरियड्स के दर्द में भी काफी फायदेमंद है। आज हम आपको गुड़ के फायदों के बारे में बता रहे हैं। गुड़ का सेवन करने से आप सर्दियों में हेल्दी रह सकते हैं।
1-digestion are correct
Clears blood sugar and metabolism of the body fixes. Daily consumption of a glass of water or milk with molasses gives coolness to the stomach. This problem is gas. For those who have trouble of gas, they must eat daily lunch or dinner after a little molasses.
1-पाचन क्रिया को सही रखना
गुड़ शरीर का रक्त साफ करता है और मेटाबॉल्जिम ठीक करता है। रोज एक गिलास पानी या दूध के साथ गुड़ का सेवन पेट को ठंडक देता है। इससे गैस की दिक्कत नहीं होती। जिन लोगों को गैस की परेशानी है, वो रोज़ लंच या डिनर के बाद थोड़ा गुड़ ज़रूर खाएं।
2-periods of pain
Women who have pain during periods, plenty of molasses is quite beneficial for them. Molasses keeps your digestion is corrected. Therefore, during periods eat jaggery. This will alleviate the pain.
2-पीरियड्स का दर्द
जिन महिलाओं को पीरियड्स के दौरान दर्द होता है, उनके लिए गुड़ का सेवन काफी फायदेमंद है। गुड़ आपके पाचन को सही रखता है। इसलिए पीरियड्स के दौरान गुड़ खाएं। इससे आपको दर्द कम होगा।
3 molasses is the main source of iron. Therefore it is very beneficial for patients with anemia. For women in particular, its use is much more important.
3 गुड़ आयरन का मुख्य स्रोत है। इसलिए यह एनीमिया के मरीज़ों के लिए बहुत फायदेमंद है। खासतौर पर महिलाओं के लिए इसका सेवन बहुत अधिक ज़रूरी है।
4-skin
Removes toxins from the blood sugar down, which is not the problem of acne skin and sparkling.
4-त्वचा के लिए
गुड़ ब्लड से खराब टॉक्सिन दूर करता है, जिससे त्वचा दमकती है और मुहांसे की समस्या नहीं होती है।
5 molasses Taseer's hot, so take it from colds and relieve cough. During the cold if you do not want to eat raw sugar in tea or sweet can also use it.
5 गुड़ की तासीर गर्म है, इसलिए इसका सेवन जुकाम और कफ से आराम दिलाता है। जुकाम के दौरान अगर आप कच्चा गुड़ नहीं खाना चाहते हैं तो चाय या लड्डू में भी इसका इस्तेमाल कर सकते हैं।
6 for Energy
Feeling tired and weak to too much sugar intake increases your energy level. Molasses is digested quickly, it also increases the level of sugar. After working all day when you're tired, eat jaggery immediately.
6-एनर्जी के लिए
बुहत ज़्यादा थकान और कमजोरी महसूस करने पर गुड़ का सेवन करने से आपका एनर्जी लेवल बढ़ जाता है। गुड़ जल्दी पच जाता है, इससे शुगर का स्तर भी नहीं बढ़ता। दिनभर काम करने के बाद जब भी आपको थकान हो, तुरंत गुड़ खाएं।
7-asthma treatment
Molasses keeps controlling the temperature of the body. The anti-allergic element, so take it very beneficial for asthmatic patients.
7-दमा का उपचार
गुड़ शरीर के टेंपरेचर को नियंत्रित रखता है। इसमें एंटी एलर्जिक तत्व हैं, इसलिए दमा के मरीज़ों के लिए इसका सेवन काफी फायदेमंद होता है।
8-joint pain relief
Take a piece of ginger with jaggery everyday, it will not be a problem in the winter of joint pain.
8-जोड़ों के दर्द में आराम
Take a piece of ginger with jaggery everyday, it will not be a problem in the winter of joint pain.
1- sitting eating cooked rice with jaggery throat and voice opens.
2-molasses and sweet black sesame meal in winter there is the hassle of asthma.
3. colds were frozen, then thawed his crust by making molasses feed.
4- eating jaggery and ghee is ear pain.
5- gas in the stomach after a meal to eat molasses does not.
6-five grams of dry ginger with ten grams jaggery is beneficial in jaundice taking.
7-treacle pudding eating memory increases.
8-five grams of mustard oil mixed with jaggery to eat as many get rid of breathing problems.
9-millet polenta served by adding molasses in the light of the eye expands.
Mix molasses and rock salt coming sour belches 10 are closed.
रोज़ गुड़ के एक टुकड़े के साथ अदरक का सेवन करें, इससे सर्दियों में जोड़ों के दर्द की दिक्कत नहीं होगी।
1- गुड़ के साथ पके चावल खाने से बैठा हुआ गला व आवाज खुल जाती है।
2-गुड़ और काले तिल के लड्डू खाने से सर्दी में अस्थमा की परेशानी नहीं होती है।
3- जुकाम जम गया हो, तो गुड़ पिघलाकर उसकी पपड़ी बनाकर खिलाएं।
4- गुड़ और घी मिलाकर खाने से कान का दर्द ठीक हो जाता है।
5- भोजन के बाद गुड़ खा लेने से पेट में गैस नहीं बनती ।
6-पांच ग्राम सौंठ दस ग्राम गुड़ के साथ लेने से पीलिया रोग में लाभ होता है।
7-गुड़ का हलवा खाने से स्मरण शक्ति बढती है।
8-पांच ग्राम गुड़ को इतने ही सरसों के तेल में मिलाकर खाने से श्वास रोग से छुटकारा मिलता है।
9-बाजरे की खिचड़ी में गुड़ डालकर खाने से आंख की रोशनी बढ़ती है।
10- गुड़ और सेंधा नमक मिलाकर चाटने से खट्टी डकारें आना बंद हो जाती हैं।
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